Sala Rehabilitacji Ruchowej

Podstawowym celem zajęć na sali rehabilitacyjnej jest uaktywnienie fizyczne uczestników i poprawa koordynacji ruchowej oraz wdrażanie do aktywnego spędzania wolnego czasu i rozwijanie zainteresowań ruchem.
Zajęcia na sali rehabilitacyjnej obejmują wszystkich uczestników i odbywają się według ustalonego harmonogramu.

Celem jest:

• wyrównywanie niedoboru ruchu
  • korygowanie zaburzeń motorycznych
  • przeciwdziałanie pogłębianiu się wad już istniejących
  • podnoszenie ogólnej sprawności fizycznej i wydolności organizmu
  • poprawianie koordynacji wzrokowo-ruchowej
  • kształtowanie siły, masy, wytrzymałości mięśniowej
  • poprawę ogólnego stanu fizycznego oraz psychicznego
  • wyrobienie nawyków higieny osobistej po wysiłku fizycznym.

Do dyspozycji mamy następujący sprzęt:

• materace gimnastyczne
  • drabinki
  • rowerki treningowe
  • bieżnia treningowa
  • orbitrek
  • piłki i wałki rehabilitacyjne
  • atlas
  • ciężarki
  • urządzenia fitness
tak wygląda salka rehabilitacyjna 2019

Salka Rehabilitacji Ruchowej, fundacji Piastun Wyrównywanie Szans w Siemianowicach Śląskich została sfinansowana ze środków fundacji oraz dzięki Tesco Polska. Jak już wcześniej pisaliśmy projekt fundacji wygrał w programie granatowym Tesco ,,Decydujesz Pomagamy” dzięki klientom sklepu zajął 1 miejsce i otrzymaliśmy 5000 zł na wyposażenie salki, remont jak sprzęt został sfinansowany również ze środków fundacji, a wykonali go w całości wolontariusze na czele z v-ce prezesem Adamem Klacka.

Z tego pomieszczania będą korzystali nasi podopieczni, którzy pod okiem fizjoterapeuty, trenera personalnego oraz instruktora fitness, będą dochodzić do pełni zdrowia, podnosić swoja ogólną sprawność fizyczną i wydolności organizmu. Salki korzystać będą również seniorzy oraz dzieci podczas zajęć prowadzonych przez fundacje.

Zapraszamy do wsparcia projektów fundacji to bardzo proste