Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Strona w trakcie przebudowy. Przepraszamy za utrudnienia.

Zielona transformacja w Zabrzu

• Tytuł projektu: Zielona transformacja w Zabrzu
  • Beneficjent: Zabrzańskie Towarzystwo Szkolne w Zabrzu
  • Partner projektu: Fundacja „Piastun-Wyrównywanie Szans”
  • Wartość projektu: 703 375.00 zł
  • Dofinansowanie: Fundusz na rzecz Sprawiedliwej Transformacji: 633 037.50 zł
  • Okres realizacji: 01.09.2024 – 28.02.2026
  • Cel bezpośredni projektu: Celem projektu jest podjęcie działań na rzecz mieszkańców i obszarów uczestniczących w procesie sprawiedliwej transformacji w Zabrzu, rozwój aktywności społecznej oraz przygotowanie do akceptacji dla procesu transformacji i zmiany klimatycznej. Projekt będzie trwał od 01.09.2024 do 28.02.2026 r.

Cel odpowiada na zdiagnozowane problemy dotyczące- braku akceptacji dla zmian, niskiej aktywności społecznej zwłaszcza wśród kobiet i osób młodszych oraz problemy społeczne grup szczególnie narażonych na skutki transformacji Grupę docelową stanowią osoby zamieszkujące, uczące się bądź pracujące na obszarze podregionu gliwickiego, który stanowi 1 z 7 podregionów górniczych woj. śląskiego objętych obszarem transformacji. Ostatecznymi odbiorcami będą w szczególności kobiety oraz młodzi ludzie w wieku 15-29 lat.

Projekt będzie realizowany na obszarze miasta Zabrze. Cele projektu zostaną zrealizowane poprzez:

• realizację programu służącego poprawie jakości życia, rozwojowi aktywności społecznej i akceptacji dla procesu transformacji i zmiany klimatycznej,
  • działania z zakresu animacji społecznej dla procesu transformacji klimatycznej z wykorzystaniem potencjału lokalnego,
  • działania na rzecz włączenia kobiet w transformację regionu i rozwoju ich kompetencji managerskich,
  • działania edukacyjne i świadomościowe z zakresu zielonej gospodarki, ekologii oraz transformacji regionu
  • realizację 10 inicjatyw lokalnych, dotyczących m.in. rozwiązywania problemów społecznych, ekologii, świadomego udziału mieszkańców w zmianie klimatycznej i transformacji regionu oraz zachowania tożsamości lokalnej i regionalnej oraz więzi z dziedzictwem,

Bezpośrednia grupa docelowa liczy 100 osób (65 kobiet i 35 mężczyzn), w tym 45 osób wieku 15 – 29 lat

KTO MOŻE WZIĄĆ UDZIAŁ?

Grupa docelowa projektu to:

- osoby, które mieszkają, uczą się lub pracują na terenie Gminy Zabrze (czyli gminy w trakcie transformacji górniczej.

- osoby zagrożone wykluczeniem społecznym i zawodowym w związku z procesem transformacji energetycznej i klimatycznej, kobiety z niskimi kwalifikacjami i pracownicy sektora górniczego,

- osoby chcący podnieść swoje kompetencje, aktywność i zaangażowanie w proces zmiany zawodu lub poszukiwania pracy, w szczególności osoby związane z górnictwem lub pochodzące z rodzin górniczych,

- osoby zainteresowane tematyką historii, kultury, tradycji i dziedzictwa górniczego, osoby chcące podnieść swoją wiedzę i świadomość o dziedzictwie górniczym,

- osoby chcące wzmocnić swoje więzi społeczne i tożsamość lokalną

- osoby zainteresowane tematyką ekologii i ochrony środowiska chcące podnieść swoją wiedzę i świadomość ekologiczną, chcące zmienić swoje postawy i zachowania na bardziej proekologiczne,

- osoby chcące aktywnie uczestniczyć w procesie transformacji regionu.

Rekrutacja do projektu będzie odbywać się w trybie ciągłym a priorytetowo w procesie rekrutacji traktowane będą:

-  kobiety

- młodzi dorośli

Dodatkowo preferowane będą:

- osoby z niepełnosprawnością

- osoby lub rodziny zagrożone wykluczeniem społecznym

WARUNKI UDZIAŁU:

1) - Terminowo i prawidłowo wypełniony i złożony formularza zgłoszeniowy wraz z załącznikami;

2) - Posiadania statusu osoby zamieszkującej na terenie Zabrza lub przebywającej na terytorium RP legalnie

Sposób wysyłania zgłoszeń – osobiście w sekretariacie szkoły lub pocztą na adres szkoły

Informacji i wskazówek o projekcie udzielają:

Kamila Zając tel. 667 451 637

Klub silnych Kobiet