Darmowa Rehabilitacja Dla Dzieci

Projekt kierowany jest dla dzieci i młodzieży ze sprzężoną niepełnosprawnością, w wieku od 0-18 lat, z ubogich rodzin z terenu województwa śląskiego.

Posiadamy własny ośrodek o nazwie Centrum Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży ,,SZANSA” w Siemianowicach Śląskich w którym realizowane są różne formy wsparcia rehabilitacji dzieci i młodzieży. Działania skoncentrowane są na zwiększeniu możliwości rozwojowych dzieci niepełnosprawnych (z niepełnosprawnością intelektualną, wzroku, słuchu, ruchu, mowy, z autyzmem oraz z występującymi sprzężeniami) m.in. poprzez zwiększenie dostępu do różnych form rehabilitacji. Poszczególne formy wsparcia w projekcie odnoszą się bezpośrednio do rodzajów niepełnosprawności występujących u beneficjentów. Każde zadanie odpowiada na konkretną potrzebę (niepełnosprawność) występującą u danego beneficjenta.

Zbiórka przewiduje następujące formy wsparcia dla osób znajdujących się w ciężkiej sytuacji życiowej:

*Super oko – terapia widzenia

*Terapia ręki i stopy

*Trening umiejętności radzenia sobie z emocjami

*Ruch to zdrowie – Rehabilitacja ruchowa, orientacja przestrzenna i kontrola motoryki

*Czuję więc jestem – Terapia integracji sensorycznej

*Tajemniczy ogród dźwięków – Muzykoterapia

*Bajkoterapia

*Mam swój język – Komunikacja alternatywna i rehabilitacja mowy

*Konsultacje dla rodziców – znam swoje dziecko i wiem jak mu pomagać

Wspólna odpowiedzialność rodziców i specjalistów będzie podstawą rozwoju umiejętności psychofizycznych i społeczno-emocjonalnych dziecka. Ponadto rodzice będą mogli bezpośrednio skorzystać z poradnictwa specjalistycznego, konsultacji oraz wsparcia uczestnicząc w indywidualnych lub grupowych formach pomocy.

Z zebranych środków pokrywane będą koszty związane z rehabilitacją dzieciaków z rodzin ubogich lub znajdujących się w ciężkiej sytuacji życiowej, tak aby mogły one skorzystać z tych form zajęć całkowicie za darmo. Dajmy im szanse na powrót do zdrowia.

Dziękujemy za każdą złotówkę.

Fundacja ,,Piastun Wyrównywanie Szans”

Fundacja ,,Szansa”

www.fundacjapiastun.pl