Ośrodek Wsparcia – Dzienny Dom Pobytu w Chorzowie

Miło nam poinformować że podjęliśmy współprace z Ośrodkiem Wsparcia – Dzienny Dom Pobytu prowadzony przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Chorzowie, w którym przebywają także nasi podopieczni. Fundacja Piastun będzie prowadziła zbiórkę 1% podatku, a środki zebrane z tego tytułu zostaną przeznaczone na bieżące potrzeby Ośrodka Wsparcia.

Jak możesz pomóc?

Numer subkonta: ING S.A. NR 25 1050 1298 1000 0090 3051 1605

Tytuł: DAROWIZNA DLA Ośrodek Wsparcia – Dzienny Dom Pobytu

Oddając 1% podatku na KRS 0000292978 w celu szczegółowym wpisując Ośrodek Wsparcia – Dzienny Dom Pobytu

Ośrodek przeznaczony jest dla podopiecznych powyżej 24 roku życia, niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu znacznym i głębokim. To pierwsza tego typu placówka w mieście, która oferuje usługi dla tej grupy potrzebujących – obecnie dla 38 osób

Zadaniem i celem naszego Ośrodka jest zapewnienie pobytu, opieki i pielęgnacji, rehabilitacji oraz aktywizacji niepełnosprawnych. Podopieczni mają możliwość korzystania z odpowiedniej, indywidualnie dopasowanej terapii, rehabilitacji, masażu. Codziennie biorą udział w zajęciach plastycznych, sportowych i innych, które wiele ich uczą oraz dają możliwość rozwoju. Ponadto organizowane są wycieczki, imprezy i czas wolny (wspólne grille, oglądanie filmów, święta okolicznościowe, imprezy organizowane przez Miasto i Stowarzyszenie), które otwierają niepełnosprawnych na społeczeństwo oraz integrują ich. Ośrodek zapewnia również ogromne wsparcie dla rodziców podopiecznych – odciąża ich od bardzo trudnej, całodziennej opieki nad niepełnosprawnym, zapewnia też wsparcie psychologiczne.

Potrzeby Ośrodka są ogromne, a fundusze na ich pokrycie nie zawsze wystarczające. Ze względu na specyfikę naszej działalności (podopieczni wymagają przewijania, karmienia, korzystają z kąpieli  i prania), zużywane są bardzo duże ilości środków czystości oraz materiałów higienicznych (rękawiczek i ręczników jednorazowych, podkładów). Również opłaty na media są coraz wyższe, a zużycie np. wody jest duże. Niezbędne jest także odświeżenie i remont sal dla podopiecznych oraz zakup nowego wyposażenia.

Dodatkowe środki pozwoliłyby również na organizowanie większej ilości atrakcji dla naszych podopiecznych. Wycieczki i wspólne wyjścia stanowią dla nich źródło szczęścia i rozrywki, której w życiu bardzo im potrzeba. Niestety brak odpowiednich funduszy nie zawsze pozwala nam na opłacenie biletów wstępu do ciekawych miejsc. Zależy nam także, abyśmy mogli w okresie świątecznym przygotowywać dla naszych podopiecznych paczki z drobnymi prezentami oraz zorganizować poczęstunek wigilijny czy też wielkanocny. Drobne prezenty oraz wspólne świętowanie zawsze sprawia im dużo radości.

Warto podkreślić, że osoby, którymi się opiekujemy, najczęściej pochodzą z niezamożnych rodzin (rodzice, ze względu na głęboką niepełnosprawność dziecka wymagającego całodobowej opieki nie mają możliwości podjęcia pracy, najczęściej są to rodzice samotnie wychowujący, a obecnie emeryci – naszymi podopiecznymi są bowiem dorośli). Ośrodek jest więc dla nich często jedynym miejscem, w którym mogą dostać coś ponad minimum egzystencji – czyli otrzymać prezenty świąteczne lub pojechać na wycieczkę.