Mateusz Jurkowski

Mateuszek choruje na afazję motoryczną z zaburzeniami integracji sensorycznej. Ma trzy i pół roku a prawie nic nie mówi. Ma też problem z rozumieniem mowy. Cierpi także na zbyt silne napięcie mięśniowe obejmujące praktycznie całe ciało,
a w szczególności nogi, dłonie i twarz, co również utrudnia mu mówienie. W najbliższym czasie Mateusz będzie miał wykonany rezonans magnetyczny głowy, gdyż ma podejrzenie padaczki; objęty jest wczesnym wspomaganiem rozwoju.
Uczęszcza również na rehabilitację SI i terapię ręki co niestety nie jest refundowane z NFZ. Leczenie Mateuszka jest bardzo kosztowne. Ciągłe kosztowne wizyty u specjalistów, drogie badania i leki oraz kosztowna rehabilitacja. Terapia SI kosztuje 75 zł za godzinę, terapia ręki 50 zł za godzinę, badanie EEG kosztuje 730 zł, rezonans będzie kosztował koło 800 zł a wizyty u specjalistów około 150 zł za jedną wizytę.
Rodzice kupują różne pomoce dydaktyczne i sprzęt do rehabilitacji żeby kontynuować pracę z dzieckiem również w domu. Robimy wszystko żeby Mateuszek szedł do przodu i żeby w przyszłości mógł normalnie się bawić z dziećmi i normalnie funkcjonować w społeczeństwie. Największe marzenie rodziców: aby wreszcie porozmawiać z własnym dzieckiem, usłyszeć jak mówi i śpiewa. To straszne nierozumieć własnego dziecka.

Jak możesz pomóc?

1. Wpłacając darowizny na subkonto Mateuszka 27 1050 0099 7651 8400 000 00000 w tytule wpisując
Darowizna Dla Mateuszka J.

2. Przekazując mu swój 1% podatku

KRS 0000292978 wpisując w cel szczegółowy Mateusz Jurkowski