Amelka

Tutaj możesz wypełnić PIT on-line i oddać 1% podatku na Amelkę –

W tym miejscu można pobrać ulotkę – ULOTKA AMELKA

Amelia ma 5 lat, choruje na SMA – rdzeniowy zanik mięśni – chorobę nieuleczalną, śmiertelną…
SMA, czyli rdzeniowy zanik mięśni, to schorzenie nerwowo-mięśniowe o podłożu genetycznym. W SMA obumierają neurony w rdzeniu kręgowym odpowiadające za pracę mięśni, wskutek czego mięśnie ciała słabną i stopniowo ulegają zanikowi.
Tradycyjnie choroba dzieli się na cztery typy lub postaci w zależności od etapu rozwoju motorycznego, na którym ją zaobserwowano, a więc pośrednio od wieku. U niemowląt i małych dzieci pierwsze objawy zwykle pojawiają się nagle, a stan chorego pogarsza się gwałtownie. Szybkiemu osłabieniu ulegają mięśnie kończyn, tułowia, płuc i przełyku, co zazwyczaj prowadzi do niewydolności oddechowej i utraty zdolności przełykania. SMA jest najczęstszą genetycznie uwarunkowaną przyczyną śmierci niemowląt i małych dzieci.
U starszych pacjentów choroba zwykle przebiega łagodniej. Zawsze jednak chory stopniowo słabnie i traci możliwość samodzielnego poruszania się.
Właściwa opieka potrafi znacznie spowolnić postęp choroby.
Czucie i dotyk nie są zaburzone w SMA, a rozwój poznawczy i emocjonalny przebiega normalnie. Dzieci z SMA zwykle są inteligentne, pogodne i czerpią ogromną radość z życia.

ABY CHOROBA NIE ZABRAŁA AMELCE SPRAWNOŚCI, POTRZEBNA JEST TERAPIA LEKIEM NUSINERSENEM ORAZ INTENSYWNA REHABILITACJA…

Nie bądźmy obojętni na los Amelki.
Podarujmy jej szansę na życie bez barier.
Przyłącz się do nas…zawalcz z nami o Amelkę.
Pamiętajmy, że dobro powraca ze zdwojoną siłą.
Prosimy o pomoc dla Amelki- każda pomoc jest na wagę złota.