Marcin Kubiak

Jestem Marcin. Przyszedłem na świat w marcu 2018 roku, nieco wcześniej niż planowano. Z wagą zaledwie 2300 g. Od pierwszego dnia życia borykamy się razem z rodzicami z moimi wieloma problemami zdrowotnymi, a mianowicie: rzadką wadą genetyczną – zespół Costello, wadą serca (kardiomiopatia przerostowa mięśni sercowych, która niestety postępuje), mam nieco krótsze rączki i nóżki, wnętrostwo, dysmorfię twarzową, oczopląs, lekki niedosłuch prawego ucha, opóźnienie psychoruchowe, a po obrzęku na karku, który był wielkości mojej głowy, pozostał bardzo duży płat luźnej skóry. Dopiero kiedy miałem 9 miesięcy nauczyłem się podnosić główkę, kiedy leżę na brzuszku. Jest spora szansa na to, że w przyszłości sam usiądę… Baaa ! Nawet samodzielnie stanę na nóżki! Ale do tego potrzeba dużo rehabilitacji i jeszcze więcej mojej ciężkiej pracy. Dzieci z zespołem Costello szybciej się starzeją i niestety mają wysokie ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych. Dlatego też jesteśmy pod stałą obserwacją onkologa. W maju 2019 roku, został przeprowadzony zabieg chirurgiczny usunięcia nadmiaru skóry na karku. Marcin jest pod opieką: neurologa, neurochirurga, chirurga, kardiologa, genetyka, onkologa, psychologa, okulisty, audiologa, neurologopedy, rehabilitanta. Wszystkie zebrane środki pieniężne zostaną przekazane na leczenie i specjalistyczną rehabilitację dla Marcinka.

Jak możesz pomóc?

Numer subkonta: 57 1050 0099 7651 1280 0000 0000