Piotruś M z Bytomia

2015 rok

Piotruś urodził się 04.03.2008 z wadą wrodzoną tzw. końska stopa szpotawa. Gdy miał pół roku przeszedł operację, która niestety została źle wykonana co najprawdopodobniej jest powodem tego, że noga źle rośnie i choroba powraca.

W kwietniu 2012 roku odbyła się druga operacja, pomimo tego Piotruś źle zaczął stawiać stopę przy chodzeniu i była potrzebna 3-cia korekta operacyjna.

25 Listopada 2013 odbyła się trzecia operacja i przez 3 miesiące Piotruś był unieuruchomiony. Od tego czasu potrzebna jest długotrwała rehabilitacja i bardzo drogie obuwie specjalistyczne.

Fundacja zwraca się o pomoc w zebraniu środków na rehabilitacje dla Piotrusia.
Z 1% podatku opłacamy leczenie Piotrusia.

Kilka słów od mamy:

Piotruś w listopadzie 2013r miał kolejną operację lewej nogi. Wszystko odbyło się bez komplikacji. Po operacji był 2 miesiące unieruchomiony i poruszał się na wózku inwalidzkim. W październiku na kontroli lekarz stwierdził, że skróciła mu się kończyna o 0,5 cm w wysokości. Powiedział, że na razie obserwujemy. Jeśli będzie kończyna się dalej skracać to w przyszłości będzie go
czekać operacja wydłużania kości. Ale miejmy nadzieję, że tak nie będzie.
Piotruś ma również niedoczynność tarczycy. Ostatnio lekarze stwierdzili, że jest troszkę za niski i jeśli będzie się to utrzymywać będą robione badania czy nie ma zaburzeń hormonu wzrostu (przy niedoczynności tarczycy zdarza się, że zanika ten hormon).
Jesteśmy pod stałą kontrolą ortopedy, gastroenterologa i endokrynologa, jak również odbywają się rehabilitacje.

Stopa końsko-szpotawa-wada wrodzona, polegająca na utrwalonym zgięciu podeszwowym stopy i przywiedzeniu przodostopia. Jest to wada o charakterze deformacji, w około 50% przypadków spowodowana przez malformacje kostne.

Darowizny dla Piotrusia można wpłacać na subkonto utworzone dla niego o nr:

ING BANK S.A.