Kadra Kultury na poziomie

Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu zaprasza do udziału w bezpłatnym projekcie szkoleniowym, skierowanym do wszystkich zainteresowanych edukacją kulturalną w obszarze przemysłowego dziedzictwa regionu.

Interesujesz się historią regionu i jego przemysłową spuścizną? Pasjonują Cię surowe, industrialne przestrzenie? Bez trudu odnajdujesz się w kopalnianych podziemiach?

Chciałbyś poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą Górnego Śląska i kultury przemysłowej, zabytków stanowiących serce Zabrza? Zdobyć umiejętności, które pomogą Ci stać się profesjonalnym przewodnikiem i skutecznie zarażać swoją pasją zwiedzających?

Chciałbyś wiedzieć, jak przygotować i przeprowadzić lekcje tematyczne, by przyciągnąć i utrzymać uwagę zwiedzających oraz pogłębić i urozmaicić ich spotkanie z dziedzictwem przemysłowym?

Jesteś osobą otwartą, komunikatywną, lubiącą kontakt i pracę z ludźmi?

Jeśli tak, to projekt pn. „Kadra Kultury Na Poziomie” jest właśnie dla Ciebie!

Weź udział w rekrutacji wysyłając swoje CV drogą mailową na adres  kadrakultury@muzeumgornictwa.pl, podkreśl w nim swoje doświadczenie w obszarach powiązanych z zakresem projektu (Twoim atutem będzie doświadczenie zawodowe w zakresie oprowadzania po zabytkach techniki i obiektach poprzemysłowych, prowadzenie zajęć edukacyjnych związanych z tematem, posiadanie kierunkowego wykształcenia (np. studia kierunkowe lub pedagogiczne, wcześniejsze kursy np. przewodnickie PTTK) oraz doświadczenie w pracy z dziećmi, młodzieżą i osobami defaworyzowanymi).

Przed zgłoszeniem się do nas koniecznie zapoznaj się z Regulaminem rekrutacji i uczestnictwa w projekcie, dostępnym na stronie internetowej Muzeum Górnictwa Węglowego w  Zabrzu: http://www.muzeumgornictwa.pl/

Uwaga: preferencyjnie zostaną potraktowane osoby 50+!

Zgłoszenia można nadsyłać do do 14 sierpnia br. Wybrane osoby zostaną zaproszone na krótkie rozmowy kwalifikacyjne. Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu serdecznie zaprasza!

Program szkolenia i wstępne terminy warsztatów:

·  Przemysłowe dziedzictwo kulturowe regionu – wykład oraz praktyczne zajęcia w terenie (2 x 8 godzin szkoleniowych), I grupa i II grupa – sobota, niedziela, 7-8.09.;

·  Edukacja kulturalna w praktyce. Tworzenie scenariuszy lekcji tematycznych i zajęć warsztatowych z elementami gier i zabaw twórczych (8 godzin szkoleniowych), I grupa – sobota, 14.09., II grupa – niedziela, 15.09.;

·  Elementy psychologii poznawczej w działaniach edukacyjno-kulturalnych. O wizycie w muzeum / obiekcie z punktu widzenia zwiedzającego (8 godzin szkoleniowych), I grupa niedziela, 23.09., II grupa – sobota, 22.09.;

·  Elementy psychologii komunikacji. O budowaniu relacji ze zwiedzającym / odbiorcą działań edukacyjno-kulturalnych (8 godzin szkoleniowych), I grupa – sobota, 28.09., II grupa – niedziela, 29.09.;

· Dzieci i młodzież, grupy defaworyzowane (m.in. niepełnosprawni, osoby starsze) jako szczególne grupy w edukacji kulturalnej (8 godzin szkoleniowych), I grupa – niedziela, 6.10., II grupa – sobota, 5.10.

Łącznie: 6 dni szkoleniowych dla każdej grupyMiejsce szkolenia: Muzeum Górnictwa Węglowego, Zabrze

Organizator zastrzega sobie prawo zmiany terminów poszczególnych warsztatów, jak również daty nadsyłania zgłoszeń.

Udział w projekcie jest bezpłatny!

Dodatkowe informacje o projekcie znajdują się na stronie internetowej:

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.